Koh Chang

9/3 - 11/3

Fredagen var vår sista dag i Chiang Mai och tåget gick kl 15.40. Tanken var att vi skulle bada i poolen medan vi väntade in taxin till stationen men vi hade börjat på varsin bok och kröp in i skuggan och läste i stället.

Framme vid tåget letade vi upp vår vagn och våra kupéer, kupéer är att överdriva det var mer en gång med en bredare fåtölj på varje sida, två fåtöljer blev senare en nereslaf. Vi hade fyra stängda, låsta överslafar till vårt förfogande och insåg att vi inte viste var vi skulle göra av bagaget som vi tänkt lägga i en överslaf. Vi offrade två av våra sittplatser till bagaget och det löste sig så bra att de som hade den nereslafen tyckte det var toppen att ha allt på ett ställe i stället för i sängen som man annars var tvungen till. Det är klart att några var tvungen att sova skavfötters men det gick det också. Vi har hört många historier om att sova på tåg i Thailand, det gick mycket bättre än vi trott och bäddarna var väl tilltagna. Vi hade fått tips om att ta de nedre bäddarna men vi upplevde de övre som toppen och mer privata.

Allt kan man göra till ett äventyr om man vill, att gå på toa kan vara ganska krångligt på ett svenskt tåg även om man faktiskt kan sitta ner. Här är det ståtoa som gäller och det gäller att hålla balansen och ha tungan rätt i mun kan man säga, vi lyckades ganska bra som tur var. En annan sak är att tåget far fram med öppna dörrar, de röksugna får sätta sig i dörröppningen och blossa bäst de vill medan de kan titta på naturen som far förbi. Till och från var det också brandrökslukt i luften, det är klart vi emellanåt blev oroliga då vi faktiskt åkte förbi en brand strax utanför Chiang Mai, brandkåren var på plats och hade kunnat släcka. När det väl blev sovdax fick man inte bädda själv utan det kom en kille med munskydd och sängnyckel och bäddade ordning åt oss alla, sen var det bara att krypa till kojs. Riktigt, riktigt mysigt vill jag lova. Sova blev det däremot riktigt dåligt med och vi var rejält trötta när vi rullade in på tågstationen i Bangkok vid 06.30 på lördagsmorgonen. Tjejerna kom på att vi varit på tåget i 15 timmar, längre tid än det tar att flyga mellan Arlanda och Bangkok, men det kändes inte lika långt. Kan det bero på de sköna bäddarna måntro?

Det viktigaste för oss när vi väl stigit av tåget med våra 10 väskor var att hitta en Taxi till busstationen "Ekamai" för vidare transport till Ko Chang. Vi hann bara av tåget innan två reseförsäljare i rosa skjortor haffade oss. Trötta och efter en del överläggning gick vi med på deras pris, som visade sig vara på tok för högt. Blåsta kan man säga på ren svenska men summa kardemumma kanske det inte blev mycket dyrare än om vi varit tvungna att ta taxi till busstationen och sedan köpt biljett där. Mycket bekvämare blev det i alla fall och vi hann äta frukost också innan bussen avgick från tågstationen. Bussresan på 6 timmar kändes lägre än tågresan kan jag lova.

Bussen stannade vid färjan över till Ko Chang och vi fick vänta mer än en timme på avgången, tröttsamt efter 25 timmars resande. Till slut var det i alla fall dax att hoppa på färjan över sundet till Ko Chang, väl där var det bara att hoppa upp i en, hmm taxi modell pick up, för transport till Pennys Bungalow där vi bokat rum.

Efter att blivit blåsta på bussbiljetten var Micke måttligt glad, dessutom ville chauffören ha hutlöst med pengar per person för att köra oss från huvudvägen ner till Pennys. -"Nä, nu gör vi så här, ni går ner så åker jag med bagaget" sa han. Det var en kort promenad och värd varje öre. Vi har fått höra att allt är sååå billigt på Ko Chang men resorna slår priset på allt vi varit med om, det är verkligen dyrt om man är en familj då de tar betalt per person.

Som tur var var den lilla resorten fantastisk. Det förstod vi direkt vi kom fram i mörkret och den lugna, familjära stämningen smög sig på oss. De fixade mat till oss trotts att de hade BarbeQ på stranden, Pearl Beach. Pearl Beach spanade vi in lite närmare dagen efter i ljuset och vi förstår var namnet kommer ifrån, inte är det sanden i alla fall. Stranden består av miljoner runda stenar i varierande storlek, det gör havsbottnen med. Nog blev vi lite besvikna då vi sett framför oss en pool till tjejerna och en sandstrand att bygga sandslott på.

De första dagarna ägnade vi oss enbart åt mys, pys, läsning, läxor, spel och sist men inte minst sol och bad.

 

 

Vi väntar på att tåget ska börja rulla mot Bangkok

Skogsbrand efter vägen med tåget

Uttorkad flodfåra

Landsbygd från norra Thailand

Sovplats på nattåget till Bangkok

Sovvagn på Bangkok tåget

Dagen gryr över Bangkok

Väntan på färjan till Koh Chang

Snart framme med färjan

Undrar hur Koh Chang är???????

Solen går ner, på väg till Koh Chang

Klong Prao beach, Koh Chang