Tempel, cykel och dunder & brak

16/10 - 19/10

Måndag förmiddag är det gympa som gäller för mig när barnen är lämnade i skolan. Micke har loggat in sig på någon sight där man kan spela poker, så det ägnar han sig åt när jag gympar, båda nöjda och glada. Efter lunch hade vi tänkt oss en cykeltur men ack vad vi bedrog oss, regnet verkligen bara öste ner. Nog för det är skönt med regn, men man blir faktiskt kall när man varit blöt en stund. Det blev att läsa bok i stället, skönt.

I skolan har Jennie och Johanna haft grupparbete med några fler barn. De har byggt en bro av sugrör, stenar, pappersrullar, sand mm. Nu är den klar, den blev jättefin.

Efter skolan åkte vi med familjen Timmer till Patong på shopping. Det blev en trevlig eftermiddag men shoppandet var det sämre med. Nu har man ju vant sig vid att handla i Kamala där man inte behöver pruta just någonstans och man oftast kan gå och titta utan att försäljarna är för påflugna. När vi skulle äta ville barnen ha Pizza och vi vuxna Thai mat. Allt kan ordnas om man vill. Vi vuxna åt på Thai restaurang och det var helt OK att barnen beställde Pizza på grannens restaurang och åt den med oss. Vi hade tänkt köpa lite matvaror på en europeisk affär innan vi åkte hem. Affären  stängde förstås redan kl 19.00 så vi ställde in den tanken.

På tisdag förmiddag var barna på utflykt till Kamalas tempel. De hade en intressant förmiddag då de fick lära sig mycket om hur munkarna lever och vilka regler som gäller för dem. (Barnens berättelse finns inom kort på deras användare).

Vi vuxna var till LOTUS (kallas även för TESCO) och handlade mat. Pasta, flingor, kyckling, köttfärs mm. När vi kom hem hade vi fått POST. Det tog en vecka för brevet att fraktas från Sverige och hit. Barnen fick varsin Julia tidning och Jennie Min Häst tidning. Farmor hade varit så snäll och skickat hit tidningarna.

Barnens mellanmål bestod i dag av pannkaka, gjord i wokpanna. Det funkade toppenbra att steka i wokpanna på gasolplatta. Barna åt och var nöjda. Efter pannkakan åkte vi med grannarna till Surin Beach och badade ett par timmar. Det var skönt i vattnet och ungarna var i nästan hela tiden plus att de beställde var sin nedgrävning i sanden av Micke. Själv läste jag ut min bok.

Till kvällsmat blev det, till Jennie & Johannas förtjusning, varm pastasallad (stekt köttfärs ihoprört med t ex pastaskruvar) med taco smak och dressing. Vi åt med blixtar och dunder utanför fönstret. Regnet öste ner och blixtrarna for runt i molnen runt bergstopparna. Dundren hördes i fjärran, det var först på natten åskan var över oss med några rejäla knallar.

Jag och Micke har tänkt oss en cykeltur ända sen vi köpte cyklarna och på onsdagen blev det äntligen av. Vi tog igen de "missade" turarna med råge. Vi gav oss iväg vid 10 tiden och cyklade runt och kollade in lite vägar och hotell. Vi cyklade även en vända som jag funderat på om man kanske kunde springa. Det var tur att vi cyklade vändan innan, den var hur lång som helst och vägen tog aldrig slut. Vi var tillbaka i byn vid 12.30 och då var vi rejält hungriga och stannade vid ett moppestånd och åt chilikyckling och ris, det var hur gott som helst.

Efter maten cyklade vi till andra änden av stranden för att bada och slöa oss i skuggan Vattnet är klarare i den norra änden, det känns trevligare att bada där. Vi hade precis tagit ett dopp som inte svalkade nämnvärt då våra grannar Ulrik & Karin dök upp och ner i vattnet. Medan de låg och plaskade och jag & Micke slumrade började det att stänka, dugga och slutligen ösregna. Snabbt, packa i kläderna i en påse och sedan snabbt ner i det varma vattnet. Det var bara en skur på kanske 10 minuter sen kunde vi slappa igen innan det var dax att hämta barnen i skolan.

På em tog vi det lugnt innan vi for på våra cyklar, med barna bakpå, till matmarknaden där vi köpte massor av frukt. Vi delade på en cocospannkaka för 7bath (1.40 kr), den var jättegod, smakade sött och var mer som en efterrätt. Egentligen ska man passa på att äta mat när man är på matmarknaden en vi tyckte det var länge sedan vi åt hos "Deng" så vi stannade till hos henne och åt på vägen hem. Medan vi satt hos henne började det att blixtra uppe i molnen runt bergstopparna. Vi hann lagom hem innan himlen öppnade sig och blixtar och dunder var precis ovanför oss. Grannen på baksidan hade swimingpool utanför dörren efter 5 minuter så det regnade rejält. Strömavbrott drabbade oss också, det blir verkligen kolsvart. Barnas pannlampor kom väl till pass och så tände vi ljus och hade mysigt.

Yoga. Micke följde också med på yoga idag, på "Surin beach resort". Förra veckan var vi åtta tjejer som provade på yoga, vi tyckte det kändes så bra så Susan (från USA) som är yogainstruktör gick med på att starta en nybörjarklass för oss. De flesta av oss har även peppat våra respektive att prova, Micke och Ulrik var de första att prova. Micke ska köra nästa torsdag med och bestämmer sig sen om han ska fortsätta, han säger att det känns i kroppen att det behövs, så känner jag med, för kropp och själ. Jag ser det dessutom som en lektion i engelska, det är extra svårt att hänga med i språket då hon talar amerikansk engelska, det är hon medveten om själv också.

Efter yogan bjöd vi Karin & Ulrik på lunch vid moppeståndet vi åt vid i går, eftersom vi åker med dem i deras Pick-up. Sen trodde vi att vi skulle åka hem men Pick-upen svängde av mot havet och upp i bergen, det hissnade i maggropen emellanåt, branta backar. Vi trodde att vi skulle kunna åka runt och komma fram till stora vägen eller i Patong men ack vad vi bedrog oss. Vägen tog slut vid en plåtskjulsby. Där bodde det antagligen byggarbetare för det höll på att byggas mer eller mindre lyxiga varianter av hus efter större delen av vägen. De skrattade lite åt oss och pratade med varandra, farang, farang (betyder typ utlänning/vit) hörde vi att de sa. På väg tillbaka var det skiftbyte för arbetarna. Det verkade vara dagens upplevelse att möta en pick-up med två vita tjejer på flaket. Arbetarna var trevliga och ropade -Hello, hello och vinkade och skrattade. Det vi blev mest fascinerade över var hur i all värden de fått upp alla lyftkranar och grävskopor så högt upp på berget, för det var rejält brant, och högt upp var vi.

Efter skolan tog vi det lugnt hemma. Vi hade tänkt bada men i dag kom blixtarna & dundren redan på eftermiddagen. Havet finns ju kvar en annan dag också.

 

 

Brobygget...

wokpannkaka

Vi har det bra, vi här bak på flaket....

Vågar ...jag ligga här?

Kan Thailändarna, så kan vi.....

Nä, det blev ingen fisk på marknaden,,,,,,

....men mycket frukt blev det.

Regnar gör det ju ibland.......och blåser.

Lunchservering. 120bath/4 personer (24:-)

Högt upp på berget var vi....vilken utsikt.