Backpacking, destination Raileh.

28/10 - 29/10

Lördag morgon, vi har packat våra nya ryggsäckar för några dagars backpacking. Planen är att vi tar oss till Krabi, sen antagligen övernattning på Raileh beach. Hade tänkt komma iväg vid 8.00 men vi kom i säng lite sent i går då tjejerna var på halloweenfest på skolan i går kväll. De hade det bra på festen och var glada och uppspelta när de kom hem, ville inte sova. Tur de hade det bra för det var lite fjasko hemma innan då jag skulle måla spindelnät på dem, det gick åt en hel kajalpenna. Det var hopplöst att vässa, udden gick av hela tiden. Ett spindelnät lyckades, det var i Johannas ansikte och det ångrade hon och tvättade bort, synd det var så läckert.

Vid 9.30 satt vi i alla fall på lokalbussen mot Phuket town (restid ca 1tim). Det är inte som hemma med buss stationer efter vägen, det är bara att ställa sig och vifta så stannar bussen och man kliver på. När man ska av så "plingar" man som hemma och då stannar bussen där man vill. Vi kom fram till Phuket towns busstation precis lagom för att kliva på en modernare AC buss med destination Krabi town (restid ca 3 tim) Efter vägen stannade bussen vid ett tillfälle och en kvinna som sålde frukt klev på, det var precis vad vi var sugna på så vi köpte ananas och young mango, givetvis fick man med en påse med chilisocker att doppa frukten i. I det här landet spar man inte på arbetskraft. På bussen fanns både en chaufför och en "assistent" som tar betalt och hjälper resenärerna så de kommer av på rätt ställe. Den här bussen stannar bara vid speciella stationer.

När vi väl klev av i Krabi på busstationen så fanns det förståss flera "reseförsäljare" som viste precis vad vi ville ha. Nej tack, Nej tack. Vi ville åka lokalbuss till Ao Nang och hade turen att en sån buss just skulle avgå så vi hoppade på den. Väl framme var det dags för en sen lunch, vi var tråkiga och gjorde som tjejerna ville, Mc Donalds. Jennie, Johanna och Micke åt vanliga burgare medan jag var lite "tuff" och provade kycklingburgare med risbröd, Gött, gött.

Mätta och belåtna tog vi långtailbåt till Raileh west beach. Vi hade inte förbokat något boende då vi fått höra att man blir halvt överfallna av "rumsinkastare". Lite nervösa klev vi av båten och väntade på anstormningen..........som uteblev. Det visade sig att alla rum på västra sidan var fullbokade, de behövde alltså inga fler gäster. Snopna gick vi, i regnet, över till Raileh East och letade boende. Vi fick gå genom värsta byggarbetsplatsen, det byggs något otroligt här och ljudet ifrån hammare, slip & kapmaskiner och grävskopor överallt. Kravet från tjejerna var att det måste finnas pool. Vi gick nästan längst bort och hittade boende tillhyfsat pris, en bungalow på "Diamond Cave". Bungalowerna och hotellet låg vackert insänkt mellan höööga klippor, trädgården var vacker och välskött, poolen var av mindre modell men låg också vackert, bungalowen var däremot rätt sunkig men absolut bebolig. Det fanns nyare, modernare rum på hotellanläggningen för det dubbla priset men vi är ju backpackers nu och då ska man väl bo lite enklare (jag & Micke hade nöjt oss med en palmhydda). Det byggs här vid hotellet också ska jag tillägga, det byggs lite här och var efter hela East sidan.

Vi slängde in våra saker i bungalowen och begav oss ner till poolen och, till Jennie & Johannas förtjusning, badade vi i drygt två timmar. Då hade det hunnit bli mörkt och vi var hungriga. När vi skulle duscha visade det sig att duschhandtaget var trasigt. Vi sa till i receptionen och efter en  stund kom FYRA personer för att byta, en böt handtaget och tre tittade på, undrar om de var praktikanter, fnisss. Nyduschade gick vi till restaurang "Yaya" och åt middag, maten var toppen. Promenaden dit och hem var mörk, inga lampor här inte och tjejernas pannlampor hade vi glömt hemma i Kamala.

Frukost dax. Det ingick ingen frukost  i bungalowpriset så vi gick till en minimart och handlade lite smått och gott. Vi gick över till Railey West stranden och hade frukost picknick. På den här sidan är det fin, badvänlig strand. Hotellen har sina pooler precis ovanför stranden med vacker utsikt mot horisonten och massor av klippor. På East sidan är "stranden" gyttjig och kantas av mangrove och är ingen badstrand. Vi fick tips om att gå till en annan strand för att bada. "Hat Tam Phra Nang" även kallad "prinsessgrottornas vik".

Efter poolbad (det är ju barnas lov) siktade vi in oss på promenaden till denna strand, måste säga att det är en fantastisk promenad. Man går under klipporna och här och var öppnar det sig små grottvalv i olika storlek. Uppifrån klipporna hänger en massa luftrötter och lianer, änden på rötterna är fantastiskt röda, speciellt efter regn. Att vi nästan var framme förstod vi då vi möttes av några apor. På eftermiddagarna kommer aporna ner från klipporna vid prinsessgrottan. Givetvis för att få bananer av turisterna (kan köpas på plats). Självklart fick de bananer av oss, den "starkaste" apan såg till att få mest och det var svårt att ge till de som var mindre och i större behov. Det gick inte ens att lura de större aporna att man kastade banan så de skulle springa och hämta, blicken var stenhård på bananen, vi fick istället ge till den stora och snabbt som ögat kasta till de mindre.

Typiskt nog började regnet falla nästan med en gång. Vi tog oss in under grottans tak där vi bredde ut en sarong som jag sträckte ut mig på, Micke och barna badade en stund i regnet. Sedan ägnade vi tiden åt att titta på några klättrare. Raileh är ju känt för att vara ett toppenbra klätterställe. En kille var smidig som en katt och klättrade som en apa på klipporna, imponerande. Vi gick hem innan det blev mörkt. Vi berömde Jennie som först vägrat gå den vackra promenaden, nu tyckte hon det var bra att vi tvingat henne och hon hade fått "lön för mödan", hon uppskattade både promenaden och stranden. Johanna gillade nog aporna mest.

På kvällen hade vi det mysigt på en "reaggie bar". Man satt på dynor, lutade sig mot trekantiga kuddar och hade ett lågt bord. Tjejerna åt ost & skinktoast, Micke drack en öl och jag tog resans första drink, en Pina-colada. Vi spelade kort, fyra i rad och försökte lösa knep & knåp metall saker. Vi hade en toppen kväll och kände att vi hade tur som hamnat på East sidan, annars hade vi inte funnit denna mysiga bar som ligger bredvid "Yaya" restaurangen. Vårt första intryck för Raileh var, tvärt emot vad många andra säger, besvikelse. Besvikelsen har förbytts och nu skulle vi kunna stanna några dagar till men biljetter för morgondagen är redan bokade och den trippen ser vi också fram emot. Tanken här på Raileh är nog att man ska slappa, klättra, åka till någon vacker strand på någon annan ö (te x Chicken Island) eller åka på dyk eller snorklingsturer. Det får bli en annan gång.

   

 

 

 

Stannar lokalbussen här? Kamala - Phuket town

Utsikt från lokalbussen mot Ao Nang

Hm.. vilken långtail ska vi åka i till Raileh beach

Uppsikt.... från poolen på "Diamond Cave"

Stranden på Raileh East

Frukost vy på Raileh West. Jennie till vänster

Poolbrudarna

Promenad, Raileh West

Vacker & spännande promenadväg till Prinsessgrottan vid Hat Tam Phra Nang

Utsikt från Prinsessgrottan

Prinsessgrottsviken

Den hungriga apan

Undrar om dessa små hinner få banan innan den stora kommer

Yes, jag hann före den hungriga apan

Små, stora, hungriga apor, här är den lugna apan

På den mysiga reaggie baren

Hotellets fina trädgård